A héten jött szembe velem a NIMBY betűszó, és úgy döntöttem, hogy ma ez lesz a nap szava!

NIMBY
angol nyelvű szófordulat, főnév, A «Not In My Backyard» (nem az én udvaromban) kifejezés rövidése. Olyan emberekre használják, akik valamilyen beruházást, ingatlanfejlesztést próbálnak megakadályozni, különösen úgy, hogy támogatják, egész addig, amíg nem az ő közelükben történik.

Néhány példa Magyarországról

A Budapest körüli körgyűrű (M0 autópálya) építése is részint ilyen okok miatt csúszik.

Környezetvédők, akik megújuló energiát akarnak atomenergia helyett, azonban amikor elkezdik azt építeni, hirtelen már azt sem akarják: Szélerőművek ellenzése a rezgések és a madarakra való hatásuk miatt. A Bős-Nagymaros vízlépcső ellenzése. (Ezzel viszont én is egyetértek: inkább még egy atomerőművet szeretnék, mint a Dunakanyar elcsúfítását.)

A jelenség egy másik formája azok akik támogatnak mindenféle világmegváltó szociális ügyeket, mindig segítenének valakin, csak az a fontos, hogy az épp ne legyen a közelben! A kis helyi ügyek nem érdekesek, a szomszéd néninek a szatyrot felvinni nem segítenének, bezzeg az afrikai gyerekek! Amikor a kegyetlen főváros a hajléktalanokat elzavarja az aluljáróból, akkor tiltakoznak! Amikor hajléktalanszállót nyitna a főváros a szomszédba, akkor is tiltakoznak!

A jelenség fordítottja a mostani atomerőmű ellenesség: A paksi lakosság az atomerőmű közelében (és abból) él. Megtapasztalhatták, hogy nem jelent nagyobb veszélyt rájuk, mint a százhalombattai emberekre a finomító, vagy más nagyobb ipari üzem. Nekik nincs is ellenvetésük az új erőművel szemben, de mások – akik a közelben sem laknak – elvi alapon semmi áron nem akarnak atomerőművet, hiszen az atom a sátán műve (sic!)!

A jelenség világszerte általános, és érthető is, hiszen az emberi természet része a változástól óvakodás. Engem a képmutató formája az, ami nagyon zavar, és mostanában sok példát látni erre a NIMBYzmusra itthon is. Esetenként el is fajul a dolog, volt már olyan esetre példa, hogy a munkásokat megtámadták, a munkaeszközöket megrongálták ilyen tiltakozáson.