Vége!

A Media-Player Classic - Home Cinema projekt 10 év után lehúzza a rolót utolsó kiadásával. A VLC mellett ez volt az a médialejátszó, ami Windows alatt a kodek-pakk mentes GPU gyorsított videó lejátszást elhozta, gyakorlatilag bármely formátumhoz.

Bármely projektet meghaladhat az idő, vagy mert már nincs igény rá többé, vagy mert kész van. Az MPC-HC kapcsán ez utóbbit lehetett érezni, a célját elérte: sikerült egy klasszikus Windows Media Player megjelenésű, de a motorháztető alatt modern lejátszót készíteni, ami megbízhatóan és gyorsan működött régóta. A médialejátszók körüli pezsgés elmúlt, ahogy a kapcsolódó technológiák jelentős része relatív könnyen használható, jó minőségű komponens lett, illetve sok feladatot készen megold az operációs rendszer illetve a GPU driver. Azzal pedig, hogy már nincs mit kijavítani, új fejlesztők sem csatlakoznak, a meglevők pedig érthetően belefáradnak, és igaziból nekik is jó ami van.

MPC-HC Big Buck Bunny

Mi lesz ezután a médialejátszó, amit felrakok ha megnézném a Big Buck Bunnyt? Egy darabig még az MPC-HC, de lassan lehet, hogy a VLC, hisz a storeban is elérhető, nem kell a frissítésekkel vacakolni, és az is működik.

A fejlesztőknek köszönöm a munkájuk, nekem nagyon hasznos az alkotásuk. Jó pihenést és sok sikert nekik a továbbiakhoz!