Az OpenShot egy hulladék

Once GNU is written, everyone will be able to obtain
good system software free, just like air.

Richard Matthew Stallman

Nem vagyok egy multimédiás alkotásban járatos ember, ezért amikor egy videót szerettem volna közzétételhez megvágni, nem tudtam milyen szoftvert használjak. Spoiler alert: nem fogom megmutatni, mivel a művelet sikertelen lett, és töröltem az egészet a fenébe.

Visszatérve tehát a videószerkesztéshez: Mivel nem vagyok járatos a témában, ezért nem tudtam milyen szoftvert célszerű ehhez használni. Ha ilyen kérdés merül fel, van egy régi rossz beidegződésem: nyílt forrású szoftverrel próbálkozok először, mert mára többnyire elég jók (állítólag).

Nos, nem azok. Nem véletlen, hogy csak mazochisták használják azokat a nyílt forráskódú programokat, amik nem programozóknak készültek.

Az OpenShot nevű szemetet telepítettem video vágásra. Díjnyertes, régóta fejlesztett, mára nyilván kiforrott termék. A honlap bár avíttas dizájnú, de karbantartott. Uccu neki, próbáljuk ki! Ott gyanút foghattam volna, amikor a videót, amit a telefon, az mpc-hc és az ffplay lejátszott alig töltötte be. Tévedés volt ekkor tovább próbálkozni, és az ffmpeg segítségével áthidalni a problémát a konténer formátum átalakításával.

A program kényelmetlen, rosszul használható, és tetű lassú. Egy 3 perces 720p videót szerettem volna megvágni, de erre egy i5-4660 és 16 GB memória sajnos nyilván kevés. Ok, nem mai gép már, de ha nem a GUI a szálon menne a videó feldolgozás, úgy kevésbé lenne rossz a felhasználói élmény, vagy legalább az operációs rendszer nem riogatna az alkalmazás nem válaszol üzenettel. Nagy nehezen megvágtam a videót, berakok pár átmenet effektet, potom két óra megy el az idegesítő nem válaszol ablak nézéssel amíg eléri a videó a kívánt formát. Ekkor megnyomom az exportálás gombot, elmentem a videót, és megdöbbenve látom, hogy az eredményben az átmenetek nem működnek, amik az előnézetben helyesen működtek.

Még egy kicsit küzdöttem vele, de arra jutottam, hogy nem fog menni. Hatalmas csalódás volt, és úgy felidegesített, hogy az alapanyag videót is töröltem, a programmal együtt.

Arra jutottam, hogy az OpenShot még az én amatőr céljaimra sem felel meg. Egy Windows Movie Maker telepítésével jobban jártam volna. Az működött volna, az OpenShot viszont egy hulladék. Azt hiszem ezt a videó vágásos dolgot inkább hanyagolom, se felszerelésem, de türelmem nincs hozzá.